Megoldásfókuszú időmenedzsment

Sok időmenedzsment workshopon jártam, kipróbáltam a legnépszerűbb eszközöket, kíváncsian vágtam bele a priorizálásba, az Eisenhower mátrix kitöltésébe, vettem újabb és újabb füzeteket, töltöttem le Appokat. Nem megy, semmi sem segít, nem tudok kitartani a listaírás és a többi szuper módszer mellett. Be kell látnom, hogy ezek az eszközök nekem nem válnak be. Sokat gondolkodtam azon, hogy miért, de nem tudom, talán nem is fontos.

Valami viszont nagyon frusztrál: a halogatás. Mert az marad velem, legyen bármilyen szép füzetem is, jelentkezzek bármilyen időmenedzsment tanfolyamra is. Halogatni viszont nem jó, de kivédeni nagyon nehéz. Nem azért tolom magam előtt a dolgokat, mert akarom. Nem azért nem intézem el a kihívást jelentő dolgokat azonnal, mert azt gondolom, hogy nem fontos, nem sürgős. Társaim a halogatásban gondolom ezt értik.

Saját időmenedzsment rendszer összeállítása, elindítása

Mi válik be annak, akinek nem válnak be a szuper rendszerek? Egy dolog működhet: saját rendszer, saját időmenedzsment felállítása. A megoldásfókuszú megközelítés egyik fontos alapvetése, hogy mindenki szakértő a saját életében. Senki nem tudhatja nálad jobban, hogy neked mi működik az életedben, adhat bármilyen pontos receptet is. Ebből indultunk ki a Megoldásfókuszú időmenedzsment tréning összeállításakor.

Hogyan lehetséges ez egy alig 5 órás tréningen, ha nem ment előtte évekig?

Volt olyan valaha, hogy rászántál 5 órát arra, hogy csak a saját dolgaiddal, a saját kérdéseiddel foglalkozz? Ráadásul úgy, hogy van melletted egy csoport, akik megoldásfókuszú kérdésekkel segítenek egyre többet és többet tudni arról, hogy mi az, ami neked működik? Ez az első és legfontosabb dolog: detektált hely és idő a saját megoldásfókuszú időmenedzsment rendszered kialakításához. A második tényező az, hogy nem a miérteket, nem az akadályokat keressük, nem elemezgetjük azt, hogy mi volt a baj eddig, miért nem ment korábban.

A fókuszunk a „hogyan tovább”-on van, azon, hogy mit fogsz a tréning után másképp csinálni. A végére lesz egy konkrét terved arról, hogy hogyan kezeld a nehéz feladatokat. Látni fogod az erőforrásaidat, látni fogod, hogy pontosan hogyan csinálod a dolgaidat akkor, amikor produktív vagy. Még arra is lesz lehetőséged, hogy úgy tedd bele őket a naptáradba, hogy azt meg is csináld. Konkrét terved lesz a halogatás ellen. Átlépünk azon, hogy mi miért nem működik, és megkeressük azt, ami beválik.

Ráadásul segíthetsz másoknak is összeállítani a saját időmenedzsment rendszerét. Érdekel?