karrier beszélgetés

Karrier beszélgetések – éves értékelés helyett

Közeleg az év vége, ilyenkor sok helyen tartanak értékeléseket. Ilyenkor kapnak a munkavállalók visszajelzést arra, hogy hogyan dolgoztak (főleg, hogy mit rontottak el) az év során. Kapnak-e bónuszt, ki hogyan volt megelégedve a munkájukkal? Ezek azok a beszélgetések, amelyeket minden fél egyaránt utál. Sok adminisztrációval jár, sok időt vesz el, de a hatékonysága a nullával egyenlő. Viszont rossz és feszengő érzés minden félnek. Hogyan lehet ezt úgy csinálni, hogy értelme is legyen?

Karrier beszélgetés – azt keressük, ami működik, nem azt, ami hiányzik

Mindenki tudja, hogy mit rontott el a munkájában – többnyire. Ha nem, akkor talán nem érdemes azzal a kollégával dolgozni. A többség tudja, azaz teljesen felesleges visszajelezni neki. A Karrier beszélgetés során a vezető nem felülről kommunikál, hanem partnerként szól a munkatársához. Beszélgetés, azaz kétirányú folyamat, ahol a munkatársnak is aktív szerep jut. Segít összefoglalni az évet, segít abban, hogy mindenki átgondolja, hogy milyen eredményei születtek, mire a legbüszkébb, milyen feladat hozta igazán lázba, és ami a lényeg: milyen ötletei vannak még. Az ma már egyértelmű, hogy mindenki sokkal motiváltabb egy olyan feladat elvégzésében, amit ő maga határozott meg magának.

Egy karrier beszélgetés (értékelés) végén motiváltan, lelkesen és energikusan köszönnek a felek, hiszen megerősödtek abban, hogy miben jók, visszajelzést adtak egymásnak, közösen megfogalmazták, hogy miért is szeretnek együtt dolgozni. Ez fokozza a munkatárs elköteleződését, erősiti a vezető és a cég felé is a lojalitást. Ráadásul új lendületet kap az évkezdéshez. Ki ne akarna ilyen munkatársakkal működni? (Ha szeretnéd külső partnerre bízni ezt a feladatot, itt tudhatsz meg többet róla: karrier beszélgetés)

karrier beszélgetés

Kérdések, amelyek segítenek az értékelést, beszélgetést vezetni:

 • Mire voltál a legbüszkébb a munkáddal kapcsolatban ebben az évben? 
 • Mi volt a legnagyobb eredményed?
 • Szerinted én, mint főnököd mit láttam ebből ebben az évben?
 • Mi az, amit másképp fogsz csinálni jövőre?
 • Ezt miből fogom én észrevenni?
 • Miből veszik észre a kollégák?
 • Mit tesz lehetővé neked/a cégnek az, hogy azt másképp csinálod? És még mit? 
 • Melyik az a feladat, amelyikkel a legszívesebben foglalkozott idén?
 • Mi az, ami most nem tartozik a feladatai közé, de szívesen csinálná a jövőben?

Amiket a vezető jelezhet vissza:

 • Mondj a munkatársadnak 5 dolgot, amit becsülsz benne!
 • Mondj 5 dolgot, amiért örülsz, hogy a te csapatodban van!
 • Mondd el, hogy milyen pozitív változást vettél észre rajta az elmúlt 1 évben!
 • Kérdezd meg, hogy te hogyan járulhatsz hozzá, hogy  még jobb, motiváltabb legyen!

Vezetőként talán könnyebb azzal a kollégával kezdeni a karrier beszélgetést, akivel nagyon meg vagy elégedve, akinek könnyű az erőforrásait visszajelezni. Pár hasonlóan vezetett beszélgetés után könnyebb lesz azokkal a munkatásakkal is karrier beszélgetést folytatni, akivel nehezebb az együttműködés. De ők azok, akik miatt különösen fontos igy kérdezni és igy visszajelezni, ha még sokáig szeretnéd őket a csapatodban látni.

Miután elköszöntetek egymástól, érdemes figyelni a változást, ami az ő hozzáállásában és munkájában mutatkozik meg. A hipotézisem az, hogy ez kézzelfogható eredményt fog hozni a céged életében.

Ha szeretnél még több hasonló ötletet kapni, iratkozz fel a hírlevelünkre itt:

Íratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozással elfogadom az Adatkezelési tájékoztató tartalmát